Οδηγός αγοράς για αντηλιακά 2022

οδηγος αγοράς για αντηλιακά

Η επιλογή της σωστής αντηλιακής κρέμας είναι πολύ σημαντική. Θα σας εξηγήσουμε στον οδηγό αγοράς για αντηλιακά όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να προστατέψετε σωστά το δέρμα σας.

H έκθεση στον ήλιο αποτελεί το nο 1 παράγοντα γήρανσης του δέρματος, αφυδατώνει, ξεραίνει το δέρμα δημιουργώντας μικρές, λεπτές ρυτίδες. Η αντηλιακή κρέμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσεις τη γήρανση του δέρματος. Χαρακτηρίζεται ως καλύτερο αντι-γηραντικό προϊόν από τη γνωστή δερματολόγο Sejal Shah στη Νεα Υόρκη.

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε την κατάλληλη αντηλιακή;

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ταιριάζει στις ανάγκες του δέρματος μας; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μας απασχολούν γιατί θέλουμε πάνω από όλα να νοιώθουμε σίγουροι ότι είμαστε προστατευμένοι.

Η αντίληψη ότι η ακριβή κρέμα είναι και αποτελεσματική είναι δογματική και ξεπερασμένη  και χρειάζεται  περαιτέρω ανάλυση και εξερεύνηση. Κάθε προϊόν, αναλόγως στην κατηγορία που βρίσκεται φυσικά, θα πρέπει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί κατάλληλο και αποτελεσματικό.

Τι είναι το SPF;

Στην περίπτωση των αντηλιακών αρχικά εξετάζουμε το SPF (Sun Protection Factor). Ο δείκτης προστασίας αποδίδει – μετράει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού ως προς την προστασία του δέρματος σου από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVB εν συγκρίσει με αυτόν που δε φοράει αντηλιακή κρέμα.

Οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακό έγκαυμα και είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο του δέρματος. Oι ακτίνες UVA προκαλούν γήρανση του δέρματος επηρεάζοντας τη σφριγηλότητα του δέρματος συντελώντας στην εμφάνιση ρυτίδων.

Δείκτες προστασίας

Η χρήση δείκτη προστασίας SPF 15 μπλοκάρει το 93% των UVB, ο δείκτης 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB ενώ ο δείκτης 50 κρατά μακριά το 98% των βλαβερών ακτίνων. Συνεπώς η διαφορά μεταξύ των δεικτών 30 και 50 είναι πολύ μικρή. Αν όμως έχετε ευαίσθητη και ανοιχτή επιδερμίδα ακόμη και αυτή η ελάχιστη διαφορά μπορεί να αποβεί πολύτιμη.

Οι δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή αντηλιακής 30 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο και ανανέωση της ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 Πώς λειτουργούν οι αντηλιακές κρέμες;

Υπάρχουν δυο ειδών αντηλιακά φίλτρα τα χημικά και τα mineral/φυσικά.

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν συστατικά όπως η αβοβενζόνη, η οκτινοξάτη και το mexoryl, τα οποία προσφέρουν προστασία από τον ήλιο απορροφώντας τις ακτίνες UV, τις μετατρέπουν σε θερμότητα και ελευθερώνεται μέσω του δέρματος.

Πλεονεκτήματα

  • Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές λοσιόν, σπρει, sticks
  • Απλώνονται εύκολα και ομοιόμορφα λόγω της λεπτόρευστης υφής τους.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα τους;

  • Πρέπει να εφαρμόζονται 30 λεπτά πριν την έκθεση σας στον ήλιο.
  • Η συχνή και επαναλαμβανόμενη ανανέωση τους είναι επιβεβλημένη. Λόγω της λεπτόρευστης σύστασης τους, έχει ως αποτέλεσμα το αντηλιακό να φεύγει πιο γρήγορα.
  • Ορισμένες ουσίες έχουν συνδεθεί με ενδοκρινολογικές δυσλειτουργίες και αλλεργίες.

Φυσικά/mineral αντηλιακά

Τα φυσικά/οργανικά αντηλιακά περιέχουν οργανικές ουσίες όπως είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου που δεν απορροφούν  την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά την αντανακλούν δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας στο δέρμα.

Το μόνο τους μειονέκτημα ίσως είναι ότι δεν απορροφώνται τόσο εύκολα συνεπώς μπορούν να αφήσουν λευκά υπολείμματα στο δέρμα.

Ωστόσο κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά “υβρίδια” αντηλιακά τα οποία είναι ένας συνδυασμός φυσικών και χημικών συστατικών.

Έχουν τα αντηλιακά ημερομηνία λήξης;

Φυσικά. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναγράφεται ο χρόνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προϊόν από τη στιγμή που ανοίγετε το αντηλιακό.

εχουν τα αντηλιακα ημερομηνίες